...czyli krucjata przeciwko cudownym dietom, żywieniowym mitom, liczeniu kalorii i złożom zbędnego cukru.
Blog > Komentarze do wpisu

Białko.

Białko, proteiny, budulec… A wszystkim chodzi, o to samo.

 

· Wszystkie rodzaje mięsa

· Ryby

· Owoce morza

· Jaja

· Przetwory mleczne

· Soja/Tofu

· Orzechy

· Ziarna

· Warzywa strączkowe

 

Białko jest głównym i najważniejszym budulcem, a przez to- najważniejszym składnikiem diety.

 

1.       Nie od dziś wiadomo, że komórki tworzą tkanki, tkanki narządy, narządy układy itd., zatem logicznym jest, że ubytki w jednej cząsteczce rzutują na każdą kolejną. Białka odżywiają, regenerują, budują i  odbudowują, dlatego oczywisty jest ich przeciwdziałanie, np. procesom starzenia dzięki zawartych w nich aminokwasom.


2.       W białku znajduje się kopalnia naturalnej L-karnityny, która przyspiesza budowanie masy mięśniowej, a tym samym- spalanie tłuszczu.


3.       Produkty mleczne są bogate w łatwo przyswajalny wapń, który w naturalny sposób rozbija komórki tłuszczowe.

 

Niektóre źródła magicznych składników dostępnych w aptekach...


Ryby -> koenzym Q10, kwasy Omega-3, witaminy A, D, E, jod, żelazo

Mięso z indyka -> L-tryptofan

Wołowina -> kreatyna, żelazo, witamina B12

Jaja -> luteina

Jogurty -> kwas linolowy (CLA)

Biały ser -> sód

Orzechy, ziarna, warzywa strączkowe -> błonnik, witaminy D i E

Orzeszki ziemne -> kwas foliowy

Orzechy nerkowca -> potas

Orzechy włoskie -> żelazo, kwas linolowy (CLA)

Migdały -> cynk, magnez

niedziela, 22 sierpnia 2010, nie-o-odchudzaniu
w4malinie@gmail.com

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: